Blogs

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen…!!!

Een goed verbrandingsproces start met droog en schoon hout (vochtpercentage onder de 20%). Hiermee kan de vorming van creosoot -een teerachtige substantie – in het rookkanaal worden voorkomen. Daarnaast is het belangrijk dat u tijdens het opstarten van de houtkachel de zuurstoftoevoer volledig open heeft staan. Is uw huis goed geïsoleerd zet dan ook een raampje open voor meer zuurstoftoevoer richting de houtkachel.

Stapel niet teveel houtblokken in de kachel, vul gewoon regelmatig bij. Iedere kachel heeft namelijk een maximum aan houtblokken dat tegelijk in de kachel mag worden gedaan, overschrijdt u deze dan wordt de temperatuur van de kachel veel te heet.

Wordt het te heet in de woonkamer, smoor het vuur dan niet door de luchttoevoer dicht te doen (vuur heeft zuurstof nodig om te branden en door smoren ontstaat er een onvolledige verbranding dat weer kan leiden tot de aanmaak van creosoot), maar doe er wat minder grote blokken in. Door de luchttoevoer dicht te doen of te smoren komen er juist weer schadelijke rookgassen vrij, die weer bijdragen aan creosoot vorming in het rookkanaal.

Zorg er tenslotte voor dat u een uur voordat u naar bed gaat uw kachel laat uitbranden (zuurstoftoevoer volledig open), zodat u veilig kunt slapen. Laat een actief vuur dus nooit onbeheerd achter!

Schoorsteenkap met creosoot…

Mijn houtkachel werkt niet …

Het stookseizoen begint, mijn schoorsteen is geveegd en de kachel wil niet. Als ik het deurtje open doe komt de rook mij tegemoet. Hoe kan dat?

De opstartfase van de houtkachel is uiterst belangrijk, want des te sneller het rookkanaal wordt opgewarmd, des te beter de trek en zal die kachel het gewoon goed doen, zonder rook in de woonkamer.

Als u de kachel aansteekt – uiteraard met de bruine aanmaakblokjes, want in de witte zit een olieachtige substantie – begin dan met klein en fijn aanmaakhout. Houd het deurtje desnoods tijdelijk op een kier zodat er extra zuurstof wordt aangezogen. Doe ook een uitzetraam open, want de huidige huizen zijn dusdanig geïsoleerd dat er nauwelijks een luchtstroom aanwezig is. Dus alles op alles om de kachel optimaal en veilig aan te krijgen.

Tip: De bruine aanmaakblokjes van onder andere het merk ‘FireUp’ zijn verkrijgbaar bij de Tuinland, Bol.com en de plaatselijke supermarkten als AH en Poiesz.

Wilt u weten wat u exact doet, schaf dan een Mørso thermometer (of een soortgelijke thermometer) aan, zodat u ziet hoe de temperatuur langzaam oploopt. Begint het aanmaakhout opeens feller te branden, met een hoorbaar geluid, dan zit u zo rond de 50 graden. De gassen in het hout verbranden en dat geeft een ‘tuffend’ geluid, alsof de trein op snelheid komt.

morso-pijpthermometer

Doe vervolgens steeds wat dikkere stukken aanmaakhout op het vuur. Niet direct een groot gekloofd blok, want dan zal de temperatuur van de kachel snel lager worden en moeten we bijna weer van voren af aan beginnen. Gewoon stap voor stap het rookkanaal warmer maken, waardoor de trek zal toenemen.

Op de Mørso thermometer is de 100 graden reeds bereikt, is het aanmaakhout goed verbrandt, de kooltjes gloeien goed oranje en dan kan er een blok – ter grootte van de helft van een gemiddeld gekloofd blok – op het vuur worden gelegd.

Wacht even totdat het blok mooi brandt en leg daarna nog zo’n stuk erbij. Op een gegeven moment branden beide blokken mooi en zal de temperatuur nog iets hoger worden. Zelf houd ik een temperatuur aan van 150-200 graden (afleesbaar op de Mørso thermometer). Bij deze temperatuur stookt u efficiënt, ontstaat er geen creosoot en houdt u het vuur mooi onder controle. De warmte is aangenaam voor een gemiddelde woonkamer. Wordt het toch te heet in uw woonkamer, smoor het vuur dan niet door de schuiven van de zuurstofaanvoer dichter te zetten, maar doe wat kleinere blokken op het vuur.

Mijn tips:

  • Klein en fijn aanmaakhout.
  • Daarna iets dikker aanmaakhout.
  • Vervolgens de helft van een gemiddeld gekloofd blok.
  • Zelf gebruik ik nooit volle ronde blokken, omdat de temperatuur van mijn JAnus 6 houtkachel dan te hoog wordt en ik controle wil houden over het vlammenspel en de temperatuur op de Mørso thermometer.
  • Temperen mag als u de vlammen iets te heftig vindt worden, daarna weer gewoon vol open.
  • Kachel uitlaten branden, niet smoren, anders ontstaat er een onvolledige verbranding welke aan zet tot creosoot vorming (teerachtige substantie die bij een te heet rookkanaal kan ontbranden (schoorsteenbrand).
  • Een magnetische thermometer, zoals mijn omschreven Mørso; onmisbaar voor houtkachels waarbij de pijp van het rookkanaal door het plafond gaat. Op 30 cm boven de kachel bevestigen (magnetisch).
  • Aanmaakhout maken kan eenvoudig met behulp van de Kindling Cracker, waarbij je binnen no-time een mooie mand vol aanmaakhout creëert.
  • Bij het aansteken kleurt het binnenwerk (chamotte stenen) van mijn JAnus 6 kachel eerst donkerbruin (omdat er nog een optimale verbranding moet plaatsvinden) en daarna zal dit weer helder worden, als de temperatuur van de kachel optimaal wordt.
  • Wilt u echt alles weten over hout stoken, schaf dan het boek De Man en het Hout aan 🙂

Succes!


Kan ik langer met mijn open haard / houtkachel blijven door stoken voordat er geveegd wordt?

Nu 2020 reeds enkele weken is volgeboekt krijgen we veel vragen of men de open haard / houtkachel nog wel aan kan doen tot het vegen in januari of februari. Op zich is dat geen probleem, want stel dat uw schoorsteen voor het laatst geveegd werd op maandag 14 oktober 2019 en u stookt niet tijdens de zomermaanden, dan kunt u deze maanden gewoon optellen bij de laatste veegdatum.

Dus visueel omschreven: u stookt jaarlijks van september t/m mei. Dat zijn 9 maanden. In de maanden juni, juli en augustus – 3 maanden – stookt u niet. De kachel is niet aan, dus kan er ook geen extra vervuiling optreden. Met andere woorden, u kunt veilig blijven stoken tot de nieuwe veegdatum, mits u altijd schoon en droog hout gebruikt.

Omdat het merendeel van de klanten de houtkachel als gezellig zien en niet als hoofdverwarming volstaat 1x vegen per jaar. Er is echter een kanttekening: indien u dag in dag uit stookt, dus de houtkachel als hoofdverwarming gebruikt, dan is het raadzaam om tenminste 2x per jaar de schoorsteen te vegen.


Hoe tekende u vroeger op school een huis met een schoorsteen, waarvan de kachel lekker aangenaam stond te branden?

Als ik zelf terug denk aan die tijd dan kwam er altijd een flinke pluim rook uit de schoorsteen. Tegenwoordig weet ik dat er iets niet klopte aan de stookmethode. De oorzaak daarvan is te vinden in een onvolledige verbranding door te nat of geen schoon hout (bijvoorbeeld geschilderd of geïmpregneerd hout) en/of in te weinig zuurstof.

Vaak probeer men de temperatuur of het vlammenspel te temperen door de zuurstofschuif in te drukken, zodat het lijkt alsof het mooi rustig brandt, echter het vuur wordt gesmoord waardoor er meer roet en creosoot afzetting in het rookkanaal ontstaat.

Hoe krijgen we geen zichtbare rook uit de schoorsteen? Door een goed verbrandingsproces te starten, dat uit droog en schoon hout (vochtpercentage onder de 20%) bestaat. Hiermee kan de vorming van creosoot -een teerachtige substantie – in het rookkanaal worden voorkomen. Daarnaast is het belangrijk dat u tijdens het opstarten van de houtkachel de zuurstoftoevoer volledig open heeft staan. Is uw huis goed geïsoleerd zet dan ook een raampje open voor meer zuurstoftoevoer richting de houtkachel.

Het aansteken van de kachel gaat perfect met de Zwitserse methode. Bij deze methode legt u onderaan twee dikke blokken, daarbovenop twee minder dikke stukken hout, vervolgens weer wat dunner hout, daartussen twee bruine aanmaakblokjes (niet de witte want daar zit een olieachtige substantie in) en we dekken het af met dunne aanmaakhoutjes.

Tip: De bruine aanmaakblokjes van onder andere het merk ‘FireUp’ zijn verkrijgbaar bij de Tuinland, Bol.com en de plaatselijke supermarkten als AH en Poiesz.

Bij voornoemde methode brandt het vuur van boven naar beneden, zodat er een optimale verbranding ontstaat. De rookgassen zullen door het vuur erboven direct worden verbrand, zodat de schadelijke gassen beperkt blijven. Daarnaast zult u (als u buiten gaat staan) eerst witte rook zien en zodra het vuur in de kachel mooi brandt (doorgaans binnen een half uur), geen rook (transparante rook) meer uit de schoorsteen zien komen. De rookgassen worden dus direct verbrand door het vuur.

Stapel niet teveel houtblokken in de kachel, vul gewoon regelmatig bij. Iedere kachel heeft namelijk een maximum aan houtblokken dat tegelijk in de kachel mag worden gedaan, overschrijdt u deze dan wordt de temperatuur van de kachel veel te heet.

Wordt het te heet in de woonkamer, smoor het vuur dan niet door de luchttoevoer dicht te doen, maar doe er wat minder grote blokken in. Door de luchttoevoer dicht te doen of te smoren komen er juist weer schadelijke rookgassen vrij, die weer bijdragen aan creosoot vorming in het rookkanaal.

Zorg er tenslotte voor dat u een uur voordat u naar bed gaat uw kachel laat uitbranden (zuurstoftoevoer volledig open), zodat u veilig kunt slapen. Laat een actief vuur dus nooit onbeheerd achter!

Video (Zwitserse methode) https://youtu.be/flv57ZC5bhU

Succes!