Schoorsteenvegen

Van bovenaf vegen met een ladderwagen

Binnen ons werkgebied wordt uw schoorsteen met onze ladderwagen traditioneel vanaf het dak geveegd. Door deze manier van vegen blijft er geen los roet en mogelijke creosoot achter in het rookkanaal, wat kan leiden tot een schoorsteenbrand. Door afkoeling zit namelijk de meeste aanslag bovenin de schoorsteen. Zouden wij van binnenuit naar boven vegen, dan stuwen we alle roet naar boven. Daarnaast zouden we geen zicht hebben op de situatie bovenin de schoorsteenkap. Vandaar dat wij standaard van bovenaf naar beneden vegen.

vegen-creosoot-op-kap

Stofvrij afzuigen

Tijdens het vegen is de open haard of kachel totaal afgesloten (alle naden en kieren worden vooraf dichtgemaakt met behulp van afplaktape). Roet en stof wordt stofvrij afgezogen doordat we gebruikmaken van een dubbel stofzuigsysteem (industriële stofzuiger). Er komt dus geen roet of stof in de leefruimte.

Let op: wij vegen aléén rookkanalen die aangesloten zijn op een gashaard (gaskachel), open haard, hout- of pelletkachel. Dus alleen een gat in het plafond zonder aangesloten toestel gaan wij niet vegen.

stofvrij-afzuigen

Asbest

Schoorstenen van voor 1983 kunnen asbest bevatten. Omdat het vegen van asbesthoudende schoorstenen gebonden is aan zeer strenge veiligheidsmaatregelen, vegen wij geen asbest schoorstenen (tevens brengen wij geen nieuwe flexibele pijpen aan in asbest rookkanalen).

Tijdsduur vegen

De totale tijdsduur van het veegproces duurt circa 30-40 minuten, afhankelijk van de situatie. Worden er tijdens of na de werkzaamheden bijzonderheden geconstateerd, dan wordt u daar direct van op de hoogte gesteld. Het is dus belangrijk dat u thuis bent ten tijde van het schoorsteenvegen.

vegen-bult-roet-in-kachel

Vogelnest

Mocht er tijdens een schoorsteeninspectie of het veegproces een vogelnest worden aangetroffen, dan wordt er een nieuwe afspraak met u ingepland aan het einde van een dag. Het verwijderen van een vogelnest is namelijk een zeer arbeidsintensieve en tijdrovende klus, want het nest dient met haken naar beneden te worden getrokken en daarbij komt vaak van alles mee naar beneden (vogels verzamelen diversen dingen om een nest te bouwen).

vogelnest-verwijderen

Visuele inspectie rookkanalen

De inspectie van rookkanalen geschiedt, door jarenlange ervaring, geheel visueel, dus met de ogen en een zaklamp. Inspectie met behulp van een camera zult u bij Popping Schoorsteentechniek niet snel aantreffen, echter alleen bij zeer onduidelijke zaken of lekkage’s van rook tijdens het stoken maken we gebruik van een camera. In negen van de tien keer is een visuele inspectie meer dan genoeg.


Informatie omtrent uw afspraak

Na het plannen van uw afspraak ontvangt u per e-mail een afspraakbevestiging (of indien gewenst een papieren versie per reguliere post). Uw e-mail adres en overige contactgegevens worden alléén voor het versturen van de bevestiging gebruikt en zullen niet met derden worden gedeeld.

Bij een afspraak dienen auto’s voor of naast uw huis verwijderd te zijn, is de locatie in het bos of op een park, zorg er dan ook voor dat de toegang tot uw locatie goed bereikbaar is, omdat er anders niet met de ladderwagen geveegd kan worden. Houd daar dus vooraf rekening mee.

Heeft u een afspraak met de schoorsteenveger, dan bent u uiteraard thuis. U dient thuis te zijn, omdat de schoorsteenveger van bovenaf veegt en het roet daarbij via uw kachel stofvrij wordt afgezogen. Indien de schoorsteenveger ten tijde van uw afspraak voor een dichte deur komt te staan, dan zijn wij helaas genoodzaakt om de helft van het schoorsteenveegtarief in rekening te brengen. Dit geldt uiteraard niet indien u tenminste 24 uur voor aanvang van de afspraak telefonisch, via whatsapp of via e-mail geannuleerd hebt.

Indien de schoorsteenveger wegens omstandigheden niet uw afspraak kan doen, dan wordt u daarvan telefonisch of via sms op de hoogte gesteld. Er wordt dan zo snel mogelijk een nieuwe afspraak met u gemaakt.

Tip: reserveer tijdens het maken van uw afspraak, of in ieder geval na het schoorsteenvegen, alvast een plek voor 2021 of 2022. Uw vervolgafspraak is dan weer op tijd vastgelegd!


Aandachtspunten

 • Jaarlijks vegen
  In diverse landen is jaarlijks schoorsteenvegen verplicht, in Nederland raadt men het jaarlijks vegen van de schoorsteen aan. Echter mocht er een schoorsteenbrand komen, dan dient u aan te tonen wat de laatste veegdatum was. Indien u lange tijd de schoorsteen niet heeft laten vegen, dan wordt het een lastig verhaal om alle geleden brandschade terug te krijgen van de verzekeraar. Vandaar ons advies; jaarlijks vegen, of zorgen dat u reeds een nieuwe afspraak heeft staan.
 • Rookkanaal zonder toestel
  Wij vegen aléén rookkanalen die aangesloten zijn op een gashaard (gaskachel), open haard, hout- of pelletkachel. Dus alleen een gat in het plafond zonder aangesloten toestel gaan wij niet vegen.
 • Stooktips
  Maak eenvoudig uw aanmaakhoutjes en steek de houtkachel aan volgens de Zwitserse methode, lees onze stooktips!
 • Vogels
  Wij kunnen tegen een meerprijs RVS gaas aanbrengen rondom uw schoorsteenpijp. Hiermee hebben vogels geen kans meer om binnen te komen. Mocht u een vogel in uw rookkanaal of kachel krijgen, dan hebben we een tip voor u; wacht totdat het donker is, of doe de gordijnen dicht. Zorg ervoor dat de deur of raam waar de vogel uit kan de enige heldere plek is en de vogel zal rechtstreeks naar buiten vliegen.
 • Dakpannen verschoven of lekkages
  Met onze ladderwagen gaan we direct naar uw schoorsteen en vegen dan van bovenaf. Er worden dus geen dakpannen verschoven, waardoor deze stuk zouden kunnen gaan of dat er een lekkage bij het lood zou kunnen ontstaan. Ontstaat er lekkage, dan adviseren wij u om contact op te nemen met een loodgieter of een aannemer.
 • Handig zo’n ladderwagen…
  Onze ladderwagen wordt alléén ingezet voor het schoorsteenvegen en het installeren van nieuwe rookkanalen (geheel geïnstalleerd en afgemonteerd door Popping Schoorsteentechniek). We verhuren de ladderwagen dus niet voor niet-veeg gerelateerde en/of andere klussen.
 • Appartementen, flats, zonnepanelen, dakkappellen, dakgoten…
  Wij vegen géén appartementen/flats, vegen geen HR-ketels en reinigen géén zonnepanelen, dakkapellen, dakpannen en dakgoten.

Werkgebied

Aangezien Assen onze centrale thuisbasis is, wordt hier het meeste veegwerk gedaan… | lees verder |.


Tarieven

Ga naar onze tarieven pagina voor alle informatie!


Afspraak maken?

Ga dan naar onze contact pagina voor alle informatie!